tiistai 16. elokuuta 2016

LÄTTÄHATTU & NELIMASTOPARKKI
Raahessa on vanha juna-asema, joka on nykyään kahvila ja käsityömyymälä käytössä. Tänä kesänä asemalta pääsi matkustamaan vanhalla lättähatulla keskustasta satamaan, jossa oli nähtävillä saksalais-venäläinen laiva Kruzenhstern.

Nelimastoparkki, jonka alkuperäinen nimi oli Padua, on rakennettu ja laskettu vesille Bremerhavenissa Saksassa vuonna 1926. Nykyisin alus purjehtii Venäjän lipun alla ja sen kotisatama on Kaliningrad. Kruzenhstern on yksi suurimmista purjealuksista, joita vielä purjehtii maailman merillä: pituus on 114,5 m, leveys 14 m ja kulkusyvyys on n. 7 m, uppouma 6400 t ja korkein masto pituudeltaan 56 m. Purjepinta-alaa on 3553 m2. Kruzenshtern toimii Baltian kalastuslaivaston valtiollisen akatemian koululaivana. Alus on osallistunut useita kertoja Tall Ship Race -kilpailuihin. Raaheen saapuessaan aluksella oli mukanaan n. 160 kadettia ja n. 70 henkilökuntaan kuuluvaa miehistön jäsentä. (Teksti lainattu Visit Raahe Facebook sivulta).

Dm6 ja Dm7 kansankielessä Lättähattu ovat Valtionrautateiden käyttämiä Valmetin vuosina 19541963 valmistamia dieselmoottorivaunuja eli kiskobusseja. Erilaiset liitevaunut mukaan luettuina niitä valmistettiin yhteensä yli 400 kappaletta. Dm6- ja Dm7-sarjat korvasivat valmistuessaan höyryveturivetoiset junat suurelta osin Suomen rautateiden paikallisliikenteessä. Viimeiset Lättähatut poistuivat säännöllisestä matkustajaliikenteestä vuonna 1988, mutta niitä on vielä jonkin verran tilausliikenteessä ja museojunissa. (Teksti lainattu Wikipediasta).

Lättähattu ajelu oli paljon mukavampaa, kuin laivassa vierailu. Korkeanpaikanpelkoni vuoksi oli hieman jännittävää seikkailla laivan kannella suuren väkijoukon seassa… Upea kokemus, vaikka sää olikin sinä päivänä hieman sateinen, riitti laivalla kävijöitä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, arvostan sitä todella!