torstai 23. helmikuuta 2017

KULTAINEN KOTITOIMISTOOlenko minä kertonut teille tarinaa työtuolistani? Osa ystävistäni on varmasti kuullut sen ihan kasvotusten minulta, mutta nyt sen tarina täytyy jakaa täälläkin.

 

Veikkaisin, että olin asunut edellisessä asunnossani jo vuoden, kun bongasin nettikirpputorilta pienen pienen työpöydän, joka vaati hieman kunnostusta. Oli talvi ja maalasin pöydänkannen valkoiseksi olohuoneessani. Työtuolin virkaa toimitti silloin suuri nojatuoli. Työpöydällä ei sinänsä ollut muuta virkaa, kuin tietokonepöytänä toimiminen. Tuli kesä ja kävimme äitini kanssa töiden jälkeen helluntaiseurakunnan kirpputorilla, jossa oli myös huonekalu kellari. En ollut vielä koskaan käyty siellä kellarissa. Äitini etsi syöttötuolia lapsenlapselle ja päätimme kurkistaa kellariin. Siellä oli monen moista huonekalua tiiviisti vieri vieressä ja jossakin nurkassa kökötti etsimämme syöttötuoli. Katseeni harhaili silti vielä löytömme jälkeen kellarissa ja huomasinkin upean vanhan pyörivän työtuolin. Se oli hieman hutera ja kulunut jaloista, mutta muuten ihan täydellisen oranssin puun sävyinen. Tiesin sen heti sopivan yhteen mummon vanhan lipaston kanssa. Hintaa tuolilla taisi olla vain 5€! Niin olihan siis kesä ja olimme lähteneet pyörillä liikenteeseen. Ei kuin tuoli pyörän tarakalle ja taluttamalla kotiin. Onneksi matka ei ollut pitkä. Niin minusta oli tullut tietämättäni kotimaisen tuolin omistaja.

Viime lokakuussa huomasin sattumalta Finlaysonin instagramista tutun näköisen tuolin. Linkitin kuvan heti ystävälleni Sannille, jolta kysyin onkohan minun tuoli kotimainen? Olin jo ehtinyt nukahtaa, kun aamulla avasin keskustelumme ja Sannilta oli tullut uusi viesti. Hän oli googlettanut tuolia ja törmännyt samanlaiseen Helsinkiläisen vintage myymälän Roomagen nettisivuilla. Siinä se komeili, minun tuoli. Enää sitä kuvaa ei ole heidän sivuillaan, harmi.

Tuoleissa on lähes aina jonkinlainen leima tai muu pohjassa ja niin oli minunkin tuolissa. Se oli vain hyvin hyvin haalea, lähes vesileimaa muistuttava painettu logo. Siinä oli teksti Schauman, Made in Finland ja Jyväskylä. Jälleen pääsin googlettamaan ja näin siellä kerrottiin: Oy Wilh. Schauman Ab oli vuosina 19111988 toiminut suomalainen metsäteollisuusyhtiö, jolla oli tuotantolaitoksia muun muassa JyväskylässäJoensuussaSavonlinnassaPietarsaaressa ja RistiinassaYhtiö perustettiin 1911 Wilhelm Schaumanin kuoleman jälkeen jatkamaan hänen omistamisensa yritysten toimintaa. Näihin kuului sahoja, Jyväskylän vaneritehdas sekä sokeri- ja sikuritehtaat Pietarsaaressa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Wilh._Schauman
Tuoli on nyt talviasussaan ja työhuoneessa on pari uutta juttua sen kaverina. Olen vihdoin ja viimein saanut työpisteestä viihtyisän ja inspiroivan. Uudet taulut seinällä sisältävät minua innoittavia tekstejä ja kuvia. Mustassa kehyksessä oleva kuva on ystävältäni saatu ja kaksi muuta on omaa käsialaani. Uutta maalipintaa saivat kynätelineet ja piirtonuket. Kultaiset koriste-esineet kiehtovat sisustuksessa tällä hetkellä ja kupari on saanut väistyä sen tieltä. Mikä metallinsävy vallitsee teidän kodeissa?


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi, arvostan sitä todella!